Памер шрыфту
A- A+
Iнтэрвал памiж лiтарамі
Каляровая схема
A A A A
Дадаткова

Харчаванне

Метадычныя рэкамендацыі па арганізацыі харчавання ў 2019/2020 навучальным годзе

Міністэрства адукацыі Рэспублікі Беларусь. Харчаванне

Аплата за харчаванне АРІП

1. Сістэма Разлік АРІП
2. Адукацыя і развіццё
3. Аддзелы,кіравання адукацыі
4. Мінск
5. УА Цэнтральны раён
6. Харчаванне ў дзіцячых садках і школах

Далей Ваш АСАБОВЫ РАХУНАК

Арганізацыя харчавання

Адным з важных фактараў здароўя дзіцяці, які вызначае яго рост і развіццё з'яўляецца арганізацыя рацыянальнага харчавання. Таму пытанні аб правільным харчаванні ў нашай установе мы ўдзяляем асаблівую ўвагу.

Для выхаванцаў нашай установы з 12-гадзінным рэжымам знаходжання арганізавана чатырохразовае харчаванне ў халодны час і пяціразовае харчаванне ў цёплы час - у адпаведнасці з санітарна-эпідэміялагічнымі Правіламі і нарматывамі СанПіН:

У халодны час
 У цёплы час
  • сняданак 08.00 - 08.45
  • абед 12.00 - 13.00
  • падвячорак 15.30 - 16.00
  • вячэра 18.00 - 18.45
  • сняданак 08.00 - 08.45
  • другі сняданак 10.00 - 10.15
  • абед 12.00 - 13.00
  • падвячорак 15.30 - 16.00
  • вячэра 18.00 - 18.45

Харчаванне адрозніваецца ў залежнасці ад сезону і падзяляецца на перыяды зімы-вясны і лета-восені з асартыментам страў прыкладнага 10-дзённага меню, распрацаванага тэхнолагам упраўлення па адукацыі Цэнтральнага раёна г.Мінска.

У рацыёне дзяцей штодня ўключана сутачная норма малака, сметанковага і расліннага алею цукру, хлеба, мяса. Прадукты, багатыя бялком (рыба, мяса), ўключаюцца ў меню першай паловы дня. У другой палове дня дзецям прапануюцца малочныя і агароднінныя стравы. Для падрыхтоўкі другіх страў акрамя ялавічыны выкарыстоўваюцца таксама субпрадукты (печань). Кожны дзень у меню ўключаны гародніна, як у свежым, так і вараным і тушаным выглядзе.

Калі ваш дзіця знаходзіцца на лячэбным (дыетычным) харчаванні, то ў нашай установе спецыяльна для яго будзе арганізавана дыетычнае харчаванне на падставе медыцынскай даведкі. У дадзенай даведцы урач-педыятр павінен паказаць, якія віды прадуктаў варта выключыць з рацыёну харчавання дзіцяці і якімі прадуктамі варта замяніць.

Гатовая ежа выдаецца толькі пасля зняцця пробы бракеражнай камісіяй і адпаведнай запісы ў бракеражным часопісе вынікаў ацэнкі гатовых страў.

Арганізацыя харчавання дзяцей нашага дзіцячага садка знаходзіцца на пастаянным кантролі ў адміністрацыі і медсястры.

За аснову складання прыкладнага 10-дзённага меню пакладзены сярэднясутачныя нормы харчавання на аднаго дзіцяці ў дзень. Так, для дзяцей да трох гадоў сутачная патрэба каларыйнасці складае 1540 ккал, а дзяцей старэйшага дашкольнага ўзросту – 1900 ккал. Размеркаванне каларыйнасці сутачнага рацыёну па асобных прыёмам ежы складае: на сняданак 20-25 % каларыйнасці ад агульнай каларыйнасці сутачнага рацыёну, абед-30-35%, падвячорак-10-15%, вячэра-20-25 %, хатні вячэру-15 %.

Пры складанні меню выкарыстоўваецца распрацаваная картатэка страў, дзе паказаная тэхналогія прыгатавання, тэмпература падачы стравы, патрабаванні да якасці гатовай стравы, харчовая і энергетычная каштоўнасць, ўтрыманне мінеральных рэчываў і вітамінаў.

У нашай установе праводзіцца круглагадовая і штодзённая С-вітамінізацыя трэціх страў (напояў) з разліку колькасці аскарбінавай кіслаты на порцыю згодна з устаноўленым Нормам харчавання.

Прыемнага апетыту!

Раздзелы сайта